Q314 Lower Level Feature

Neal’s Update: Lower Level Remodel in Newtown


Project Story:

While the lower level of this Newtown home was already a finished space, it lacked entertainment value. Previously just a standard rec room, the new lower level offers a variety of options for the family to enjoy on their own or with company. At the heart of the space, a new wrap-around bar connects the various zones in the space and sets the tone for the basement’s new traditionally-leaning style. A den, poker & billiards room, and an opened space plan ensure that this lower level is always ready to party.


Project Photos

BEFORE: The chopped-up space only let itself to a mismatched collection of furniture and equipment. Poor lighting (and blocked natural light) didn't help. | Neal's Design Remodel Summer Update 2014

BEFORE

The chopped-up space only let itself to a mismatched collection of furniture and equipment. Poor lighting (and blocked natural light) didn’t help.

AFTER: Removing the walls (and redoing the supports as stone and wood columns) created a more cohesive layout between the various spaces. Additional lighting brightened everything up. Fewer awkward doorways means better party traffic flow. | Neal's Design Remodel Summer Update 2014

AFTER

Removing the walls (and redoing the supports as stone and wood columns) created a more cohesive layout between the various spaces. Additional lighting brightened everything up. Fewer awkward doorways means better party traffic flow.

BEFORE: Pale cabinets and a floral wallpaper went a long way to concealing what actually worked well in this kitchen. | Neal's Design Remodel Summer Update 2014

BEFORE

Other than coming down to watch a movie, the original lower level didn’t invite lingering.

AFTER: In the center of the space, an area was found for a new bar. The area also acts as a road sign around the space and highlights the lower level's previously hidden square footage. | Neal's Design Remodel Summer Update 2014

AFTER

In the center of the space, an area was found for a new bar. The area also acts as a road sign around the space and highlights the lower level’s previously hidden square footage.

BEFORE: Off the steps, a small hallway mostly concealed what rooms lay beyond. | Neal's Design Remodel Summer Update 2014

BEFORE

Off the steps, a small hallway mostly concealed what rooms lay beyond.

AFTER: The hallway was opened up and enhanced by shortening the stair case to make room for a landing. Larger doorways make it easier to see what's in store when you enter each area. | Neal's Design Remodel Summer Update 2014

AFTER

The hallway was opened up and enhanced by shortening the stair case to make room for a landing. Larger doorways make it easier to see what’s in store when you enter each area.

BEFORE: One of the first areas off the stairs was a space used as a home gym. While spacious and comfortable, it was in the wrong location when company came over. | Neal's Design Remodel Summer Update 2014

BEFORE

One of the first areas off the stairs was a space used as a home gym. While spacious and comfortable, it was in the wrong location when company came over.

AFTER: The space was reinvented as the new home for a billiard table. The mirrors were removed and the angled nook was equipped with a card table to make this the ultimate party zone. | Neal's Design Remodel Summer Update 2014

AFTER

The space was reinvented as the new home for a billiard table. The mirrors were removed and the angled nook was equipped with a card table to make this the ultimate party zone.

BEFORE: The architecture in the den area was too stiff, even if already designed for a home theater. | Neal's Design Remodel Summer Update 2014

BEFORE

The architecture in the den area was too stiff, even if already designed for a home theater.

AFTER: The arches were removed to make way for a new home theater wall. Pulling the stone and cabinetry at the bar across the room, the new wall is a show-stopper. Plenty of movie and A/V equipment storage makes it easy to keep everything at hand but out of sight. | Neal's Design Remodel Summer Update 2014

AFTER

The arches were removed to make way for a new home theater wall. Pulling the stone and cabinetry at the bar across the room, the new wall is a show-stopper. Plenty of movie and A/V equipment storage makes it easy to keep everything at hand but out of sight.

AFTER: A space off the den, separate from the entertainment areas, was located for the new home gym. French doors allow some of the light from the windows across the basement in, and three mirrors in the room reflect it around, helping to keep the room feeling open and light. | Neal's Design Remodel Summer Update 2014

AFTER

A space off the den, separate from the entertainment areas, was located for the new home gym. French doors allow some of the light from the windows across the basement in, and three mirrors in the room reflect it around, helping to keep the room feeling open and light.

AFTER: In the very middle of the lower level, a small power room was also given an update to tie it into the new finishes used throughout the rest of the space. | Neal's Design Remodel Summer Update 2014

AFTER

In the very middle of the lower level, a small power room was also given an update to tie it into the new finishes used throughout the rest of the space.


See more from the Summer Update